H περιοχή μας

Ιεράπετρα

Aγία Φωτιά

ΠΑΡΑΛΙΕΣ

SEPARATOR_W

Πριν και μετά την Αγιά Φωτιά και σε απόσταση ενός έως έξι χιλιομέτρων από το Πορφύρα Village υπάρχουν μια σειρά μαγευτικές παραλίες.

Οι παραλίες στα Φέρμα, τα Αχλιά, το Μακρύ Γυαλύ, δίπλα στους ομόνυμους οικισμούς είναι υπέροχες με βαθιά ή ρηχά πεντακάθαρα νερά με ψιλό βότσαλο. Βράχοι στα οριά τους, πεύκα και αρμυρίκια συμπληρώνουν το τοπίο. Περίπου 6 χλμ δυτικά μας βρίσκεται η όμορφη και ήρεμη παραλία με ψιλό βότσαλο και καταγάλανα καθαρά νερά, το Κουτσουνάρι ή και Μεγάλη παραλία καθώς το μήκος της φτάνει τα 5 χιλιόμετρα. Όλες οι παραλίες είναι καλά οργανωμένες.

ΝΗΣΟΣ ΧΡΥΣΗ

SEPARATOR_W

Toπίο μοναδικό! Ένας εξωτικός παράδεισος με γαλαζοπράσινα νερά που οι ντόπιοι αποκαλούν απλά „Νησί“.

Στα νότια της Ιεράπετρας και σε απόσταση οκτώ ναυτικών μιλίων βρίσκεται η Χρυσή, ένα νησί με επτά χιλιόμετρα μήκος και πλάτος στα δύο χιλιόμετρα. Νησί μοναδικό στην Ελλάδα, αφού τα δέντρα του είναι κέδροι Λιβανου και η άμμος του, στο πιο μεγάλο κομμάτι της, είναι μικρό ψιλό κοχυλάκι. Τα νερά του, διάφανα και γαλαζοπράσινα. Οι κέδροι του συνιστούν το μεγαλύτερο φυσικό δάσος λιβανέζικου κέδρου στην Ευρώπη (μέση ηλικία δέντρου: 200 χρόνια, μέσο ύψος δέντρου: 7 μέτρα). Είναι ένα από τα ελάχιστα μέρη όπου ο σύγχρονος πολιτισμός δεν έχει αγγίξει και γι’ αυτό προστατεύεται από το πρόγραμμα Natura 2000 ως περιοχή έντονου φυσικού κάλλους και καταφύγιο άγριας ζωής. Στη βόρεια πλευρά του νησιού υπάρχει ένα μικρό bar, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, ένας φάρος στη βορειοδυτική πλευρά και ένα οίκημα στην βορειοανατολική πλευρά. Οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού είναι τρεις. Από τα μέσα Μαΐου μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, μικρά πλοία αναχωρούν καθημερινά από την Ιεράπετρα και τον Μακρύ Γιαλό για τη Χρυσή. Ύστερα από μια ώρα ταξίδι, το πλοίο πλησιάζει τη νότια πλευρά του νησιού, η οποία είναι και η πιο γαλήνια, στο „Βουγιού Μάτι“, όπου υπάρχει μια μικρή προβλήτα και μια ταβέρνα-καντίνα.

ΦΑΡΑΓΓΙΑ

SEPARATOR_W

Οι μεγάλοι ορεινοί όγκοι της Κρήτης σχίζονται από βαθιά, άγρια και πανέμορφα φαράγγια.

ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΧΑ

Το φαράγγι του Χα Θεωρείται ένα από τα αγριότερα της Ελλάδας, σπάνιο μορφολογικό φαινόμενο της φύσης. Η ονομασία του προέρχεται πιθανόν από το ρήμα «χάσκω», που σημαίνει σχηματίζω χάσμα, άνοιγμα.

Είναι στενό, πολύ κάθετο και προχωράει σε μήκος 1800 μέτρων περίπου, όμως η πρόσβαση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Στο εσωτερικό του υπάρχουν γύρω στους 24 καταρράκτες ύψους 10 έως 35 μέτρων. Η διάσχισή του είναι δύσκολη και απαιτεί τη χρήση σχοινιού, καθώς και κολύμπι σε βάθρες με νερό.

Παρθένος βιότοπος, ανέγγιχτος από τον άνθρωπο αφού η διαμόρφωσή του απαγορεύει στον οποιοδήποτε να το γνωρίσει καλά ή να το διασχίσει. Μέσα και γύρω από το φαράγγι η χλωρίδα και πανίδα είναι πολύ πλούσιες. Οι μικρές λίμνες του αποτελούν σημαντικούς υδροβιότοπους για πολλά μεταναστευτικά πουλιά, αλλά και για μόνιμα πουλιά και θηλαστικά ενώ πολλά σπάνια και απειλούμενα φυτικά είδη έχουν βρει ιδανικό καταφύγιο μέσα στη χαράδρα.

ΦΑΡΑΓΓΙ ΜΕΣΩΝΑ

Το Φαράγγι Μέσωνα αποτελεί τη συνέχεια του φαραγγιού Χαυγά προς τα νοτιοανατολικά με κατεύθυνση το όρος Θρυπτή. Είναι βατό από το αρχαίο μονοπάτι που ξεκινάει από το Καβούσι μέσω του Χαυγά και συνεχίζει παράλληλα με τον Μέσωνα.

ΦΑΡΑΓΓΙ ΣΑΡΑΚHΝΑΣ

Το Φαράγγι Σαρακήνας βρίσκεται κοντά στο χωριό Μύθοι, είκοσι δύο χιλιόμετρα δυτικά της Ιεράπετρας, στις νοτιοανατολικές υπώρειες του όρους Δίκτυς. Είναι μικρό (μόλις ενάμισι χιλιόμετρο μήκος) αλλά πανέμορφο, με μικρές λίμνες και καταρράκτες, και ιδιαίτερα επιβλητικό αφού τα τοιχώματά του φτάνουν σε ύψος τα 150 μέτρα. Μόλις μια ώρα είναι αρκετή για να το διασχίσει κάποιος και να βρεθεί στον Κρυοπόταμο. Μια ώρα περπάρτημα μέσα σε πλούσια βλάστηση από μεγάλα πλατάνια, μυρτιές, πικροδάφνες και λυγαριές. Στην κοίτη του σχεδόν όλο το χρόνο κυλάει ο Κρυοπόταμος, ο οποίος είναι βατός με τα πόδια μόνο το καλοκαίρι, ενώ την άνοιξη η κοίτη του προσφέρεται για canyoning.

Το λένε και φαράγγι Σαραντάπηχου διότι όταν ο μυθικός γίγαντας πέρασε από εδώ, έσκυψε να πιει νερό και τα μακριά γένια του έσκισαν στα δυο το βουνό· έτσι δημιουργήθηκε το φαράγγι.

ΦΑΡΑΓΓΙ ΠΕΥΚΩΝ

Το Φαράγγι Πεύκων ξεκινάει νοτιότερα από το χωριό Πεύκοι και καταλήγει λίγο βορειότερα της περιοχής Άσπρος Ποταμός, στο Μακρύ Γιαλό. Είναι ένα από τα πιο όμορφα μικρά φαράγγια της Κρήτης με εντυπωσιακούς σχηματισμούς και βλάστηση. Το καλά διαμορφωμένο μονοπάτι που ακολουθεί την κοίτη του φαραγγιού σχεδόν σε όλο του το μήκος το κάνει ιδιαίτερα προσβάσιμο.

ΚΑΤΑΡΑΚΤΗΣ ΜΥΛΩΝΑ

Το Φαράγγι του Μυλωνά ή του Άη Γιάννη βρίσκεται 18 χιλιόμετρα ανατολικά της Ιεράπετρας. Ξεκινάει από το χωριό Άγιος Ιωάννης (υψόμετρο 500 μέτρα) και καταλήγει στην παραλία της Κακιάς Σκάλας. Η κατάβαση του φαραγγιού από τον Άγιο Ιωάννη διακόπτεται από καταρράκτες και γι’ αυτό είναι αδύνατη χωρίς τεχνικά μέσα από την πάνω μεριά του και μέσα από την κοίτη.

Η πρόσβαση στον μεγάλο καταρράκτη του Μυλωνά γίνεται μέσω δύο διαδρομών: η μία, πιο εύκολη, διέρχεται στο πευκόφυτο πλάι του φαραγγιού και τμήμα της αποτελεί ο παλιός καταπότης που μετέφερε νερό· η άλλη, μέσα από την κοίτη του ποταμού, είναι πιο δύσκολη.

Το αξιοθέατο του φαραγγιού είναι ο μεγάλος καταρράκτης των 20 μέτρων, στον οποίο καταλήγουν όσοι επισκέπτονται το φαράγγι. Ειδικά τον χειμώνα, μετά από μεγάλη βροχόπτωση, ο καταρράκτης διπλασιάζεται και το θέαμα είναι μοναδικό.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ

SEPARATOR_W

Ανακαλύψτε την φύση, την  ιστορία και την παράδοση.

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ

Απολαύστε το πεζοπορικό μονοπάτι Ε4 Λασιθίου.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

Το Μινωικό Ανάκτορο της Ζάκρου, οι Μινωικές και Αρχαίες πόλεις στη Λατώ, στο Παλαίκαστρο, στην Ίτανο, στο Μόχλο, στο Χαμέζι, στα Γουρνιά και αλλού παρουσιάζουν μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ

Πλούσια η Μαναστηριακή Ιστορία μας. Μονή Τοπλού, Μονή Φανερωμένης, Μονή Καψά κ.α.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

SEPARATOR_W

Για καθημερινές αποδράσεις με ξεχωριστή αίσθηση.

ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ

Διασκέδαση, πάθος και αγάπη για την θάλασσα. IERAPETRA DIVING CENTRE

"GO KART"

Δημοφιλές άθλημα και μοναδική διασκέδαση για μικρους και μεγάλους.
Σε απόσταση 10 λεπτών μια ιδανική και ασφαλής πίστα σας περιμένει να διασκεδάσετε.

ΦΑΓΗΤΟ

SEPARATOR_W

Παραδοσιακές Λασιθιώτικες γεύσεις βασισμένες στα ντόπια και φρέσκα προϊόντα.

Τα τοπικά προιόντα όπως λάδι, μέλι, γαλακτοκομικά, παραδοσιακό ψωμί και παξιμάδι, ντόπιο κρέας, θαλασσινά, κρασί, ρακί κ.α. αποτελούν το θαύμα της κρητικής κουζίνας.
Δοκιμάστε μυζηθρόπιτες, κολοκυθοκεφτέδες, στάκα, γίδα βραστή, κουνέλι κρασάτο, χοχλιούς με πλιγούρι, χοχλιούς μπουμπουριστούς, οφτές πατάτες, ντάκο, αντικριστό κατσίκι και ό,τι άλλο έχει δημιουργήσει η φαντασία του οικοδεσπότη σας.
«Μην ψάχνετε για το χάπι που υποκαθιστά την Κρητική διατροφή.
Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο» 
(Serge Renaud, 1998)